Ο σύλλογος

Ο σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» έχει έδρα τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ιδρύθηκε εξαιτίας της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου με σκοπό την ουσιαστικότερη πίεση και έλεγχο σε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση της Ευρώπης στην προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Ο παραλογισμός γιγαντώνεται από το γεγονός ότι οι καπνιστές είναι μειοψηφία του πληθυσμού και η συντριπτική πλειοψηφία σε όλες τις έρευνες τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης δηλώνοντας ότι η μη εφαρμογή του νόμου είναι δείγμα πολιτισμικής υποβάθμισης της χώρας μας.
Παράλληλα συνεργάζεται με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων ώστε να αλλάξει η λανθασμένη εκτίμηση ότι εφαρμόζοντας τον νόμο χάνουν πελάτες.
Πιστεύουμε ότι οι απαλλαγμένοι από καπνό χώροι θα προσελκύσουν περισσότερους πελάτες από αυτούς που ενδεχομένως θα χαθούν. Πολλοί επιλέγουν να περιορίζουν ή να αποκλείουν την έξοδο τους για διασκέδαση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Θεωρούμε ότι επειδή τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελούν χώρο εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους, οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους αυτούς είναι αδιαπραγμάτευτες και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν γίνεται να υπάρχουν μαγαζιά καπνιζόντων και μη.

Επιδίωξη του συλλόγου είναι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, πρωτίστως από τους νέους, αλλά και γενικότερα από το σύνολο του πληθυσμού. Αυτό προϋποθέτει την κατανόηση των επιβλαβών συνεπειών του καπνίσματος και την κατανόηση των οφελών από μια υγιή ζωή χωρίς την εξάρτηση του καπνίσματος, όπως επίσης και την ενεργή υιοθέτηση αυτού του τρόπου ζωής (που περιλαμβάνει διακοπή του καπνίσματος για όσους ήδη καπνίζουν).

Τα μέλη δραστηριοποιούνται σε εθελοντική βάση με μοναδικό στόχο την προσφορά στους επιδιωκόμενους σκοπούς.
Κανείς δεν αποσκοπεί σε προσωπικά οφέλη, οικονομικά ή οποιουδήποτε άλλου είδους.

Το πνεύμα του Συλλόγου Προστασίας από το Παθητικό Κάπνισμα διέπεται από αποφασιστικότητα, συνέπεια, σοβαρότητα μα κυρίως από την πίστη στην αλλαγή.
Όσοι/ες λοιπόν πιστεύετε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα με σοβαρό και ψύχραιμο τρόπο είστε ευπρόσδεκτοι/ες να ενώσουμε δυνάμεις.